Engin: “Ağrı tarım ve hayvancılık ilidir“

Ağrı İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin, tarım ve hayvancılık konusundaki mevcut durumunu değerlendirerek Ağrı’nın tarım ve hayvancılıkta katma değerinin çok yoğun olduğunu söyleyerek, “Ağrı tarım hayvancılık ilidir“ dedi.

Engin: “Ağrı tarım ve hayvancılık ilidir“

Tarım ve hayvancılık konusunda Ağrı’nın Türkiye’deki konumunu değerlendiren İl Tarım ve Orman Müdürü Engin, “Ağrı için kullandığımız genel bir ifade var. ‘Ağrı tarım ve hayvancılık ili’ diye. Hakikatten de Ağrı tarım hayvancılık ilidir. Eldeki veriler üretilen katma değer bunu ciddi anlamda destekliyor“ ifadelerini kullandı.

Ağrı küçükbaş hayvan bakımından bölgede 2. sırada

Ağrı’nın hayvancılıktaki verilerini açıklayan Engin, Ağrı’da toplamda 400 bin büyükbaş hayvan, 1 milyon 350 bin civarında da küçükbaş hayvan mevcut olduğunu vurgulayarak, “Ağrı büyükbaş hayvan varlığı açısından bölgenin 3. Türkiye'nin 10. sırasında iliyken küçükbaş hayvan varlığı açısından bölgenin ikincisi, Türkiye'nin 7 sırasında ilidir. Ürettiği kırmızı et miktarı açısından da yani 28 bin ton et üretimi ile Türkiye'nin 81 ilinin içinde 8. sırasında yer alıyor. Dolayısıyla Ağrı Tarım Hayvancılık bakımından özellikle hayvancılığın çok yoğun yapıldığı hem ifade ettiğimiz hayvan sayıları, hem de elde ettiğimiz ürünler açısında hakikaten çok önemli“ diye konuştu.

“Ağrı tarım ve hayvancılığın katma değerinin çok yoğun olduğu bir ildir“

Ağrı’da özellikle hayvancılığın girdisi şeklinde yoğun tarımsal faaliyetler sürdürüldüğünü belirten Engin, “ Tarım açısından da Ağrı ciddi anlamda önemli bir konumda. Bizim 364 bin dekar işlenen tarım arazimiz var. Özellikle hayvancılığın girdisi şeklinde yoğun bir tarımsal faaliyetimiz var. Örneğin arpa ekimi, buğday ekimi, yem bitkileri ekimi, yonca, korunga, fiğ gibi. Onun dışında tarımsal çeşitliliğimiz de var ayçiçeği ekimi son yıllarda çok yoğunlukta. Birçok tarımsal faaliyetimizde devam ediyor. Bu anlamda Ağrı tarım ve hayvancılığın çok yoğun yapıldığı, tarım ve hayvancılığın katma değerinin çok yoğun olduğu bir ildir.“ Şeklinde konuştu.

“Çiftçimize üretimden kopmamaları konusunda çeşitli konuşmalar yaptık“

Korona virüs (Covid-19) salgınının Ağrı’da sürdürülen tarım ve hayvancılığa olan etkilerini değerlendiren İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin, Koronavirüs salgını ile ilgili yeterince bilgiye sahip olduklarını ve bu anlamda yapılması gerekenleri ve alınması gereken önlemleri bildiklerini dile getirdi. Engin, korona virüsün ülke ekonomisine ve sanayisine etkileri olduğu gibi Tarıma da etkileri olduğunu söyleyerek, “Bu virüsün bütün dünya ekonomisine dünya sanayisine etkisi var. Tarıma etkisinin olmaması mümkün değil. Fakat bu salgın Türkiye'de başladığı günden itibaren Sayın Bakanımızın Dr. Bekir Pakdemirli’nin talimatlarıyla bizler illerde yoğun bir şekilde çiftimiz ile buluşmalar ve görüşmeler düzenlemeye, irtibatlar oluşturmaya gayret ettik. Çiftçimize üretimden kopmamaları konusunda çeşitli gerekli çalışmaları yaptık. Şimdi biz bir tarafta bu hastalıkla mücadele kapsamında insanları içeride tutmaya gayret ederken öte taraftan da insanları gerekli önlemler kapsamında üretime çağırıyoruz.“

“Virüse bağlı çiftçimizin kendi arazisini tarlasını terk etmesi gibi bir olay olmadı“

Virüsün bazı illerde hasat dönemine denk geldiğini belirten Engin, Ağrı’da ekim sürecine denk geldiğini ve çiftçilere tarlalarına ekim yapmaları konusunda gerekli uyarılar yaptıklarını aktardı. İlde korona virüse karşı alınan önlemler için yapılan denetimleri aktaran Engin, şuana kadar Ağrı’da herhangi bir sorun olmadığına değinerek şunları kaydetti:

“Bizim gibi Doğu illerinde ise ekim sezonu geldi. İnsanların arpasını, buğdayını, yoncasını, ekeceği sezona denk geldi. Dolayısıyla risk edilebilecek bir dönem değildi. Onun için biz Tarım Bakanlığı olarak yerelde de Tarım Müdürlüğü olarak çiftçilerimize gerekli duygularımızı yaptık. Gerekli izinlendirmeleri yaptık. Çiftimizin mutlaka sahada, tarlada olmaları gerektiğini bütün ilgili merciler ile görüştük. Biz de hamdolsun bu anlamda herhangi bir sorun olmadı. Yani virüse bağlı çiftçimizin kendi arazisini tarlasını terk etmesi gibi bir olay olmadı. Çünkü bu salgının insan sağlığı açısından büyük fakat sağlık açısından bu iş toparladıktan sonra bir de bizim gıda konusunda yaşayabileceğimiz riskler var. Bunu önlemenin yolu da mutlak manada özellikle temel ihtiyaçlarla ilgili gerekli çalışmayı üretimi ve stoklama yapmaktır. Ne ilimizde ne de ülkemizde şuan öngörülen bir sorun yok. Üreticimiz yetiştiricimiz hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerimiz ve çiftçilerimiz bu anlamda tereddüt etmeden üretime devam ediyor. Şuan için bir risk bir sorun görünmüyor. İnşallah bir an önce de bu hastalıktan kurtuluruz. Üreticimiz de bu anlamda rahatlar.“

Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2020, 23:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER