AĞRI'DA HASAT MEVSİMİ DERTLİ BAŞLADI

Ağrı’da bu yıl etkili olan yağmurlar nedeniyle hasata geç başlayan çiftçiler yağışlardan kötü etkilendiklerini söyleyerek dert yandı.

AĞRI'DA HASAT MEVSİMİ DERTLİ BAŞLADI

Geç başlayan hasat döneminde çiftçiler, tarlalarına ektikleri arpa, buğday gibi ekinlerini toplamaya başladı. Güneydoğu'dan Ağrı’ya gelen biçerdövercilerde tarladaki mesailerini bitirdikten sonra günün yorgunluğunu türkü söyleyip çay içerek atıyor.

Diyarbakır, Muş, Bitlis ve çevre illerden AğrAı'ya hasat için gelen biçerdöver operatörleri bir yandan hasat yapıp bir yandan da gündelik işlerini halletmeye çalışıyor. Zorlu bir yaşam içerisinde 3 ayı gurbette geçiren operatörler, günün yorgunluğunu ise türküler söyleyerek çay içerek atlatıyor.

Diyarbakır’dan geldiğini söyleyen biçerdöver operatörü Fehmi Sevim, 20 biçerdöverle geldiklerini söyledi. 20 konteynerleri olduğunu ve onların içerisinde uyuduklarını aktaran Sevim, “Misafirlerimizi de ağırlayacağımız bir konteynerimiz var. Burada 20 gün çalışıyoruz. Başlangıcı Derik’te yapıyoruz daha sonra ise Diyarbakır, Muş, Ağrı ve bazen de Van’a gidiyoruz. Bütün işlerimizi kendimiz yapıyoruz. Aramızda bayan yok. Bulaşık, yemek ve gündelik işlerimizi kendi imkanımızla yapıyoruz. Biraz zorluk çekiyoruz. Bu tür işleri yaptığımızda kadınların ne kadar kıymetli olduğunu anlıyoruz. Yaşantımız biraz zor” dedi.

“Traktörlerimiz, konteynerlerimiz 3 ay boyunca evimizdir”

Traktör römorku ve konteynerleri 3 aylık gurbet mesaisinde ev olarak kullandıklarını ifade eden Sevim, “Buraya 140 kişi geldik. Burası hem istirahat yerimiz hem evimiz hem de misafir odamız. İmece usulü biz birbirimize yardım ediyoruz. 3 ay dışarıda kalıyoruz. Bir ile gittiğimizde 15-20 gün kalıyoruz. Çamaşırlarımızın yıkanması için bazen eve gönderiyoruz, bazen de zorda kaldığımızda burada yıkıyoruz. Burada bir konteynerimizi de banyo olarak kullanıyoruz. Traktörlerimiz, konteynerlerimiz 3 ay boyunca bizim evimizdir. 3 ay boyunca bunların içerisinde yaşıyoruz” diye konuştu.

Ağrı’da bu yıl sağanak yağışın alışılmışın dışında etkili olduğunu dile getiren biçerdöver operatörlerinden Hüseyin Sevim ise gün boyu 3 ekiple çalıştıklarını belirterek, “Sabah 07.00’de başlayıp gece geç saatlere kadar çalışıyoruz. Sabaha kadar çalışan arkadaşlarımızda oluyor. Burada kimi arkadaşımız şarkı söylüyor, kimi duş alıyor, kimi uyuyor. Mesaimizin bitmesiyle konteynere geliyoruz, yemek yiyoruz, çay içiyoruz, istirahatimize bakıyoruz. Burada türküler söylüyor, Kürtçe şarkılar seslendiriyoruz. Burada boş durmak yok. 3 ayımız bu şekilde geçiyor” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2020, 16:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER