Kendinizden Bahseder misiniz ?
Adım Evren Karyağdı. Makine Mühendisiyim. Ağrı AKSA Doğalgaz'da şirket Müdürü olarak görev yapmaktayım. Bir sene bir ay oldu buraya geleli. Bu süreç içerisinde elimizden geldiğince Ağrılı vatandaşlara hizmet vermeye çalışıyoruz. 13 senedir bu sektörün içerisindeyim. Elimizden geldiğince faydalı olmaya çalışıyorum.
Ağrı'da başlattığınız doğalgaz çalışmaları ne durumda?
Ağrı’da çalışmalarımız 2017 yılında başladı. Bu yılın sonunda Ağrı’ya gaz akışı sağlandı. Özellikle üniversite tarafı ve Batıkent Mahallesi tarafında. 2018 yılında yatırımlarımız devam etti. Altyapı yatırımlarımız devam etti. 2018 yılında 160 bin metre altyapı çalışmamız oldu. Doğubayazıt ve Ağrı merkez toplamında. Doğubayazıt’ta 2018 yılında toplam 3 bin 500 aboneye ulaştık. Ağrı merkez de ise 2018 yılı sonu itibari ile de 3 bin aboneye ulaştık. 2019 yılında çalışmalarımız Doğubayazıt’ta Haziran ayının ortalarında başladı. Ağrı merkez de ise Temmuz ayında başladı. Şu ana kadar Ağrı’da 100 bin metre altyapı çalışmamız oldu. Bu çok ciddi bir çalışma. Doğubayazıt’ta ise 35 bin metre 2019 yılında çalışmamız oldu. Merkezde de çalışmalarımız hala devam etmekte. Tahmini 10 gün içerisinde altyapı çalışmalarımız nihayetlenir. Doğubayazıt’ta da parça işlerimiz kaldı. Bu parça işlerimizi de önümüzdeki hafta tamamlanacak. Ki şu anda merkezde altyapı çalışmalarımız bitti sayılır. Sadece kutu yerleştirme ve abonelik çalışmaları kalmış durumda. Onlar da dediğim gibi bir 10 günlük süre içerisinde tamamlanır.
Bu yıl içerisinde yaptığınız çalışmalar neler oldu?
Bu sene şu ana kadar toplam da 9 bin abonemiz oldu. Bunun 3 bin tanesi Doğubayazıt’tan 6 bin tanesi de merkezden. Abone olan vatandaşlardan şu ana kadar 6 bin 500 tanesinin gazı açılmış durumda. Bunlar bu yıl ki abonelerimiz. Bu yılsonu ile birlikte 10 bin aboneyi tamamlamak istiyoruz. Şu anda Ağrı’da merkez ve Doğubayazıt ilçesinde çalışmalarımız var. İlerleyen zaman içerisinde genişleme planı çerçevesinde sırayla Patnos, Eleşkirt, Taşlıçay, Diyadin ilçelerinde de çalışmalarımız olacak. Bunun haricinde çalışmalarımızın olduğu merkez ve Doğubayazıt ilçesinde altyapı çalışmalarımız 10 gün içerisinde tamamlanacak ancak gaz açma işlemlerimiz ve abonelik alma işlemlerimiz sürekli devam edecek.
Evlerde gaz açım işlemleri nasıl gerçekleşiyor?
Bu bir süreçtir. Evvela vatandaşın iç tesisat firmasıyla anlaşmasıyla başlar. Şu anda bizim 65 tane yetkili iç tesisat firmamız var. Bizim şirket olarak iç tesisat yapmaya yetkimiz yok. İç tesisat firmaları bu iş için yetkilidirler. Bu yetkilerini de (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) EPDK’dan alırlar. Yani sadece bu firmalar iç tesisatlar yapabilirler. İşte süreç, vatandaş iç tesisat firması ile anlaşır. Anlaştıktan sonra gelir burada abonelik başvurusu yapar. Sonrasında yapılan tesisatın temel teknik kriterlerine uygunluğu kontrol edilir. Yapılan projenin kontrolden sonra teknik durumlara uygun değilse onaylanmaz. Uygunsa proje onaylanır. Bundan sonra vatandaş gelir sözleşme imzalar. İmzadan önce tabi teminat yatırır. Ondan sonra biz sayacını teslim ederiz. İç tesisat firması onu tesisatını hazırlar. Kontrolünü biz yaparız. Kontrollerden sonra bir sıkıntı yoksa gaz açılır. Yani şu anada bir projenin hazırlanıp, onaylanma süreci yaklaşık dört günlük bir süreç. Yoğunluk olursa eğer bu bir haftayı da bulur. Şu anda böyle yoğun bir dönem yaşıyoruz.
Ancak, bahsettiğimiz gibi bu süreçte sadece firma olarak biz tek olmadığımız için bu süreç biraz uzuyor. Çoğu da iç tesisat firmalarının işlerini zamanında bitirmemesinden kaynaklanıyor. Örneğin, geçen hafta elimizde 400 tane onay bekleyen proje vardı. Bu projelerden 176 tanesi gerekli şartları taşımadığı için reddedildi. Red edilince de projeler gaz açılması uzun sürüyor. Bu durumda bizden kaynaklanmıyor. Biz firma olarak vatandaşı düşünmek zorundayız. Bu yüzden bu projelerin firmalar tarafından belli kriterlere göre çizilmesi gerekiyor. Birkaç tane yükümlülüğü var. Bunlar yerine gelmediği zaman bizim onay vermemiz mümkün değil. Genellikle sıkıntı yaşayan vatandaşlarımız bu sebeplerden dolayı sıkıntı yaşıyor. Bu sebepler olunca dört günlük süreç sekiz güne çıkıyor. Yani maalesef bu gaz açılmasında gecikme yaşayan vatandaşlarımız çoğunlukla, yüklenici firmalardan dolayı sıkıtı yaşıyorlar.
Müdürüm halk arasında çalışmaları yürüten tek mühendisin bulunduğu ve bu sebepten dolayı süreç geç ilerliyor gibi bir söylenti var. Böyle bir durum var mı?
Kesinlikle böyle bir durum yok. Şu anda iç tesisatta görevli dört personel arkadaşımız var. Bu konuda personel sıkıntımız yok. Hafta sonu verdiğimiz talimatla birlikte dört arkadaşımız hep birlikte gece saat 11.00’e kadar gaz açtılar. Her biri de günde 40 aboneden az gaz açmıyor. Şu an merkez için dört personel, Doğubayazıt için ise bir personel gaz açma işini yapıyor. Hatta bazen farklı illerimizden de bu konuda destek alıyoruz. Şu anda gaz açımlarında her hangi bir problem yok. Sadece dediğim gibi projelerde biraz yoğunluğumuz var. Bu yoğunlukta normaldir.
Yoğunluğun sebebi nedir?
Biz Ağrı’da yeni tanıştık doğalgazla. Doğalgaz bir kültürdür. Birazda biz işlerimizi millet olarak son güne bırakmayı seviyoruz. Bundan kaynaklı bir yoğunluk var. Yazın bizim canımız sıkılıyordu. Müşteri gelse de ilgilensek diye. Birde şu an son günlere yaklaştığımız için aşırı bir yoğunluk yaşıyoruz. Ama tüm bu yaşananların yanın da bir aylık süre içerisinde vatandaşlarımızı rahatlatacağız. Bunun teminatını veriyoruz.
Bundan sonraki çalışmalarınız nasıl devam edecek?
Şu anda biz altyapı olarak Doğubayazıt ve Ağrı’da işlek caddelerde çalışmalarımızı tamamladık. Bundan sonra olan çalışmalarımız şehir geliştikçe ara mahallelerde devam edecek. Gerekli üst yapı çalışmaları da bundan sonra bizim Belediyelerle yaptığımız ön protokoller dâhilinde belediyelerimizde olacak. Şimdiye kadar yaptığımız çalışmalar kapsamında vatandaşlarımıza verdiğimiz rahatsızlıktan ötürü de tekrardan özür dileriz.
Gaz açım süreçlerinde yaşanan aksaklıklar neden kaynaklanıyor, açıklar mısınız?
Gaz açımları konusunda tekrar şunu ifade etmek isterim ki bir aksaklık oluştuğu an da sorumluluğun bırakıldığı nokta firma olarak biziz. Ancak bu işin en kolay yolu olduğu için bu böyle oluyor. Ancak 65 tane iç tesisat firmamız var dediğim gibi. Bu firmalar içerisinde çok iyi bu işe yatkın firmalarımız olduğu gibi, bazı konularda eksik firmalarımız da var. Biz bu firmalarımızla hep birlikte çalışıyoruz. Onların da bizim personelimizden bir farkı yok. Biz altyapıyı yapıyoruz. Onlar üst yapıyı yani evin tesisatını yapıyor. Onların yaptığı işlemde sıkıntı yoksa biz direk gaz akımını sağlıyoruz. Ancak sıkıntılı proje ve tesisatlar da bu mümkün olmuyor. Hal böyle olunca da gaz açım süreci uzuyor. Gecikmelerin temel sebeplerinden biri budur.
Doğalgaz kullanımının güvenliği hakkında bilgi verir misiniz?
Vatandaşlarımız şunu da unutmasınlar. Doğalgaz zehirlemez. Bacadan çıkan Karbonmonoksit gazı zehirler. İşte baca ve diğer tesisatın düzgün yapılması lazım ve bizimde bunlara dikkat etmemiz lazım. Onay vermediğimiz ve sürecin uzadığı çoğu projelerimizden bu sebeple uzadı. Bizim aldığımız tüm tedbirler de vatandaşımız için. Kimisi bunun farkında kimisi değil. Ama olsun sıkıntı değil. Bizim dediğim gibi önceliğimiz can güvenliği. Bunu yanında doğalgaz tüpten da emniyetlidir. Bunu da belirtelim. Çünkü onun gerekli kontrolleri daha çok ve özenli yapılıyor.
Ayrıca Doğalgaz tasarruf açısından da oldukça avantajlıdır. Vatandaşlarımız bundan sonra daha önceden sadece kömüre verdikleri para ile sıcak su, tüp, banyo vs. ihtiyaçlarını da karşılayabilecekler. Belki ilk etapta tesisat ve abonelikler için verdikleri ücretten şikâyetçi olabilirler ancak bu verdikleri ücrette sağladıkları tasarrufla kendisini birkaç yıl içerisinde amorti edebilecek.
Evlerdeki gaz sisteminin güvenlik durumu nedir, kombilerde bulunan güvenlik ekipmanı ile ilgili Ağrı'da bir talep olmadığı doğru mu?
Evlerdeki doğalgaz güvenlik sistemlerine gelince, o sistem vatandaşın kendi isteğine kalmış bir durum. Normal devlet kurumlarında ve ticari kurumlarda zorunlu. Ancak ever de risk az olduğu için isteğe bakılmış durumda yönetmeliğe göre. Kurmak isteyen vatandaşlar da gerekli alarm sistemini ek olarak alıp kurması gerekiyor. Bu onun inisiyatifine kalmış bir şey. Biz bunları kendilerine söylüyoruz. İstese yaptırır. İstemezse yaptırmaz. Bu bizlik bir durum değil. Bunun yanında bizim zaten ALO 187 şikâyet hattımız var. 24 saat boyunca açık bir şekilde hizmet veriyor. İhbar hattımıza gelen her hangi bir şikâyet durumda da arkadaşlarımız 15 dakika içerisinde arızaya müdahale etmek durumundadır. Ama vatandaşlarımız istedikleri takdirde bizim kontrolümüzde gerekli güvenlik ekipmanını da taktırabilir. Ama kombinin bulunduğu yerlerde açılan havalandırmaları kapatmadıkları takdirde her hangi bir sorun olacağını sanmıyorum. Dediğim gibi doğalgaz tüpten daha emniyetli. Ancak yine de dikkat etmek gerekir.
Evren Bey, abone kabul noktasının daha işlek olan bir yerde olması konusunda bir çalışmanız olacak mı?
Şu anda merkezde bir tane abone kabul noktamız var ve yeterlidir. Belki konum olarak vatandaşlarımıza göre biraz uzak kalabilir. İlerleyen süreç içerisinde daha merkezi bir nokta da yeni bir nokta daha açılabilir. Bu talebe göre belirlenecek bir durum. Fatura ödeme noktamızda şu an mevcut olan abone kabul noktamızın yanı sıra on banka ve PTT şubelerinden yatırılabilir.
Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Son olarak yoğunluk yaşadığımız senemiz bu sene. Bu yoğunluğu atlattığımız zaman artık bu kadar yoğunluk yaşamayacağız. Dediğim gibi tekrar bir ay içerisin de vatandaşlarımızı bu konuda oldukça rahatlatacağız. Şu da var ki şu ana kadar Ağrı’da doğalgaz kullanan vatandaşlarımız da oldukça memnun durumdalar. Şu ana kadar her hangi bir şikâyetle karşılaşmadık. Oldukça tasarruflu. Tabi ilk başlarda biraz kullanım konusunda tecrübesizlikten dolayı faturalarda dengesizlikler olabilir. Ancak sonrasında rayına oturmuş durumda.

(DEMET AYDEMİR)